Trio: The Bruch Project

Iteke Wijbenga, altviool
Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet
Daniël van der Hoeven, piano

Programma:
W.A. Mozart – Trio K498 “Kegelstatt”
M. Bruch – Acht Stücke op. 83
L. Smit – Trio (1938)

Bekijk hier een voorproefje met fragmenten uit de Acht Stücke van Bruch!
https://youtu.be/5YD4QF47VsQ 

Daniël van der Hoeven is een ongebruikelijk nieuw ensemble gestart: een trio met twee fantastische musici! Lees verder voor ontstaan, repertoire en meer over deze bijzondere samenstelling!

Uit de succesvolle samenwerking van altvioliste Iteke Wijbenga en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in het Dubbelconcert van M. Bruch met de Nieuwe Philharmonie Utrecht in de zomer van 2019, ontstond het idee om het repertoire voor de bijzondere combinatie van deze instrumenten met piano op de kamermuziekpodia ten gehore te brengen. Samen met pianist Daniël van der Hoeven zullen ze zich in hun eerste programma concentreren op de Acht Stücke van M. Bruch. Deze werden in 1908 als acht afzonderlijke stukken geschreven voor zijn zoon Max Felix, een opmerkelijk klarinettist.

Aanvullend staat Mozart’s prachtige trio voor deze bezetting op het programma. In 1786 schreef W.A. Mozart een trio voor piano, altviool en het toen nog onbekende nieuwe instrument: de klarinet. Dit werk zou later de bijnaam Kegelstatt Trio krijgen. Het werd ter gelegenheid geschreven voor een huisconcert bij de bevriende, uit Nederland afkomstige baron Nicolaus von Jacquin. Het werk werd uitgevoerd door zijn dochter Franziska aan de piano, Anton Stadler op de klarinet en de componist zelf op de altviool!

Een ander – minder bekend – pareltje uit het repertoire is het trio van de Nederlander Leo Smit. Het trio uit 1938 vertoont veel invloeden van bevriende collega’s als F. Poulenc, D. Milhaud en A. Honegger, die hij had leren kennen toen hij eind jaren ‘20 in Parijs woonde. Eind jaren ‘30 verhuisde hij terug naar Amsterdam en door zijn afkomst werd hij er in 1943 op transport gesteld richting Sobibor, waar hij enkele dagen later werd omgebracht.

Deze (en andere) prachtige werken zal het trio ten gehore gaan brengen op diverse podia in Nederland. Het trio van M. Bruch is hierbij het startpunt en focus van de samenwerking, die naast het geven concerten ook het uitgangspunt heeft te resulteren in een CD-opname!

Individuele biografieën:

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt en Rick Stotijn en is regelmatig te gast op diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Aurora Chamber Music Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Wonderfeel Festival. In 2019 soleerde ze in het Dubbelconcert van Bruch samen met Lars Wouters van de Oudenweijer met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. In kamermuzieksetting treedt ze regelmatig op in de grote en kleine concertzalen in Nederland. Ze was met diverse ensembles te gast op NPO Radio 4 en bij Podium Witteman. Sinds 2016 is ze parttime lid van het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastaanvoerder bij het Kölner Kammerorchester en remplaçeert ze af en toe bij orkesten als het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest.
Iteke studeerde viool bij Ilona Sie Dhian Ho in Groningen en altviool bij Sven Arne Tepl in Amsterdam, waar ze haar Master ‘cum laude’ behaalde. Ze ontving aanvullend masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann en Nobuko Imai. Baroklessen kreeg ze van Shunske Sato en Sayuri Yamagata.
Met dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
www.itekewijbenga.nl

Lars Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 debuteerde Lars succesvol in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in de ‘Rising Stars’ Concertserie solo optredens in New York en op de grote Europese concertpodia. Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta. Hij speelt regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals Ebène, Danèl, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie ‘Young Master’ en zijn opname van ‘Tuireadh’ van J. MacMillan werd door BBC Music Magazine bekroond met de ‘Five Star Concerto Choice’ in september 2014. Bovendien werden zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos internationaal met lovende kritieken ontvangen. Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het AMPA te Tilburg.
www.larzetto.com